top of page

Dexcom G6 si managementul diabetului!


    Cifra pe care o vezi în ecran era valoare glicemiei mele în momentul în care am făcut poza. Nu mă mândresc, dar nici nu îmi e rușine. Pentru necunoscători, o glicemie normală este undeva în jur de 90-100, poate ajunge și la 140 dacă ai mâncat. O glicemie mare, precum a mea, înseamnă un singur lucru: diabet.


"Cum se simte diabetul? Se simte extraordinar când este motivul pentru care lupți sa trăiești frumos!" -Ines Nerina


    Am mai scris despre subiectul ăsta și o voi mai face, tocmai pentru că știu ca este un subiect pe care multă lume ar vrea să înteleaga, dar totuși, nu întreabă. Nu întreaba pentru că nu ar vrea să creeze o situație jenantă, tristă, pentru persoana în cauză, și cine știe ce alte motive mai sunt?


Aparatul din imagine este un senzor de monitorizare continuă a glicemiei. Există multe brand-uri care au astfel de produse, toate diferite dar în esența lor, suntla fel. Cel pe care îl port eu se numește “Dexcom G6”.


Ce face acest aparat?


    Îmi măsoară glicemia la interval de câteva secunde și o data la 5 minute îmi va arata nivelul mediu de glucoză din sânge pe care a reușit să îl înregistreze. Alături de un număr, va apărea și o săgeata care indică tendința glicemiei (scădere urgentă, scădere ușoară, se menține, urcă usor, crește urgent) pentru a putea acționa imediat cu insulină (în cazul unei hiperglicemie , pentru a scădea valorea acesteia) sau cu glucoză (in cazul unei hipoglicemii, pentru a urca valoarea acesteia). Valorile normale sunt diferite de la om la om însă ideal este să păstram glicemia în limita 70-100.


De ce am optat pentru acest aparat?

    Ca și diabetica, instabilitatea valorilor glicemice este o problema cu care mă confrunt zilnic. Tocmai pentru că este un aspect extrem de greu de controlat este bine să cunosc întotdeauna tendințele glicemiilor mele. Primesc notificări de fiecare data când este recomandat să intervin în stabilizarea valorilor. În cazul unor valori extreme (fie mari sau mici, cel mai des mici) care pot să îmi afecteze starea de conștiență sunt alarmați mai departe părinții, prietenii sau orice alta persoana care decid ca vreau să îmi urmărească nivelul glicemiilor.


A dat vreodată greși?


    Evident. Mereu pot să apăra erori. Am pățit să îmi fie afișată o valoare în timp ce un test de glicemie capilară îmi indica o alta valoare, tocmai de aceea este recomandat din când în când să calibram aparatul pentru a ne asigura ca primim informații cât mai aproape de cele reale. Unde găsim Dexcom G6? Din câte știu eu, în momentul de față acest aparat nu poate fi achiziționat în România. Aici exista alte variante precum Medtronic sau Freestyle Libre, acestea înregistrează și afișează valori, fiecare în aplicația ei, dar nu transmit mai departe informația altor persoane, ceea ce face o situație urgenta mult mai complicată.


Impresii


    Viața mea s-a simplificat enorm cu acest aparat. Nu te scapă complet de griji dar te eliberează de multe responsabilități! Un diabetic care nu folosește un astfel de dispozitiv trebuie să se înțepe de minim 6 ori pe zi in degete pentru a verifica glicemia înainte și după ce mananca sau bea orice + injecțiile zilnice și absolut necesare cu insulină. Asta duce la un total de minim 9 injecții/zi, pentru tot restul vieții. Cu acest aparat reduci numărul înțepăturilor zilnice, rămân necesare doar cele cu insulină - aici exista varianta de a opta pentru pompa de insulina.


    Viața cu diabet este complicata și greu de înteles, dar nu imposibilă. Este nevoie de rabdare, curaj, curiozitate și dragoste pentru cel diagnosticat pentru a ajunge să o înțelegi. Dacă ai ajuns până aici cu lecturarea, îți multumesc pentru ca ai cel putin una din calitatile menționate anterior.


Pentru orice alta întrebare legată de acest subiect, îmi puteți scrie in privat pe Instagram.



44 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page