Diabetul mi-a dat mai mult decât mi-a luat!
“Diabet Zaharat” un diagnostic deloc dulce care mi-a devenit prieten pe viața.
In urma cu un an, o expresie de genul “esti o dulce, de aceea toată lumea te iubeste” părea sa fie doar un compliment, dar astazi privesc aceste vorbe dintr-o perspectiva total diferită.
Astazi, ma simt încrezătoare și aleg sa vorbesc public despre problema mea de sănătate, care in decursul unui an mi-a devenit partener de viața, pe viața.
Pe 4 Ianuarie 2018 mi-a fost atribuit diagnosticul diabet zaharat de tip 1 in faza “luna de miere”. Mi s-a spus ca organismul meu nu este capabil sa își asigure singur aportul de insulina necesar pentru a supraviețui și ca eu sunt singura persoana care îl poate controla, monitoriza și ajuta. Șocant, nu?
2018 m-a invatat multe și mi-a dovedit multe in același timp. Au fost situații in care nu m-am recunoscut eu pe mine: eram mai puternica decât as fi crezut vreodată ca pot fi, mai curajoasa decât am fost vreodată, mai vesela, mai pozitivă, mai prietenoasa. Diabetul mi-a dat mult mai multe decât mi-a luat. Am devenit propriul meu erou.
Cu un an de experienta, îmi cunosc boala suficient de bine in cat sa vad viitorul mai strălucit decât era înainte. Sa ne înțelegem, nimeni nu privește un diagnostic pe viața cu ochi buni, cel puțin la început. Cunosterea, însă, este cheia succesului. Pe scurt, a trai cu diabet înseamnă sa ai un stil de viața ordonat! Ai responsabilitatea sa ii creezi corpului tau un mediu favorabil care sa ii ajute producția de insulina (dacă încă exista) sau sa ii oferi dozele de care are nevoie (injectabile). Auch. Frica de ace? Nu-i nimic, diabetul te învață sa treci și peste asta.
In timp, realizezi cat de nesemnificative erau fricile și nemulțumirile tale, dar măcar atunci vei știi sa apreciezi ce încă mai ai. Uite un exemplu: “Poate ca acum e prea tarziu sa îmi apreciez pancreasul dar macar pot sa apreciez ce încă funcționează corect in organismul meu.”
Nu, diabetul nu are o cauza anume, nu se dezvolta de la a mânca “prea multe dulciuri” și nu este un handicap. Glumele despre diabet nu sunt amuzante. Și da, orice diabetic poate consuma exact ceea ce consumi și tu, diferența e ca el își cunoaște limitele și stie cand e momentul sa spuna “nu”, poate ar trebui sa le stii și tu!
Am ales sa fiu deschisă la acest subiect și sa raspund oricărei curiozități pe care o au persoanele din jur, legate de aceasta boala. Aleg sa educ oamenii in acest sens decât sa ii las in întuneric!
Diabetul este o noua provocare in fiecare zi, sunt zile in care ma descurc mai bine, altele mai prost, dar ideea este ca merg înainte și vreau sa ajut și pe altii sa facă la fel. Dacă esti diabetic, nu te ascunde! Viața “dulce” e mai ușoară când o cunosc și oamenii din jurul tau.
“E simplu, dacă respecți diabetul și el te va respecta pe tine” - Dr. Hancu Nicolae

